trump globalisme nationalisme europa verenigde staten navo conservatief

Het schisma tussen de globalistische EU en het nationalisme van Trump

De spanningen tussen de Verenigde Staten en Europa zijn sinds de verkiezing van Trump sterk toegenomen. Ook wordt steeds duidelijker dat de nieuwe Amerikaanse president de EU niet als bondgenoot, maar als concurrent beschouwt. Zijn visie op de NAVO, de economische samenwerking en de rol van de EU in de wereldpolitiek wijkt immers fundamenteel af van de Europese aanpak. Voor Trump staan de Amerikaanse belangen centraal, en Europa moet ervoor waken niets te ondernemen dat deze belangen schaadt.

Geopolitieke spanningen: NAVO en Oekraïne

Trump heeft herhaaldelijk laten blijken dat hij de NAVO niet ziet als een instrument voor Europese macht, maar als een samenwerkingsverband van soevereine naties die individueel moeten bijdragen aan collectieve veiligheid. De suggestie dat Europa een eigen leger zou opzetten, kan voor Trump aanleiding zijn om de Amerikaanse betrokkenheid bij de NAVO te heroverwegen en mogelijk zelfs uit de alliantie te stappen.

Dit speelt vooral een rol in het Oekraïne-conflict. Terwijl de EU vasthoudt aan het steunen van Oekraïne tegen Rusland, wordt in Washington de effectiviteit en wenselijkheid van deze steun ronduit ontkend. Het geluid dat Europa zijn eigen veiligheid moet regelen, wordt sterker. De recente toespraak van vicepresident J.D. Vance op de Veiligheidsconferentie van München onderstreepte dit. Hij suggereerde dat de VS niet langer als vanzelfsprekend garant staat voor Europese stabiliteit, wanneer Europa niet in staat is fundamentele waarden als democratie en vrijheid van meningsuiting te beschermen.

Handelsbeleid en de-dollarisering

Ook op economisch vlak zet Trump een agressieve koers uit om de Amerikaanse industrie te beschermen en te versterken. Het beschermen van de eigen industrie en herindustrialisatie van de VS staan hoog op zijn agenda. Dit raakt de EU rechtstreeks, aangezien Europa sterk afhankelijk is van vrijhandel en globalistische structuren.

De confrontatie tussen een protectionistisch Amerika en een EU dat haar economische onafhankelijkheid wil vergroten, zal in de komende maanden het nieuws blijven domineren. Met importheffingen en een devaluatie van de dollar kan Trump de Amerikaanse industrie opnieuw opbouwen. De eerste reflex van de EU was om die importheffingen te beantwoorden met vergeldingsmaatregelen, wat de opmaat kan zijn naar meer importheffingen of zelfs kapitaalrestricties. Daarover binnenkort meer in een nieuwe analyse op Geotrendlines.

Conservatief rechts vs. bureaucratisch globalisme

Naast geopolitieke en economische tegenstellingen is er ook een fundamenteel cultureel en maatschappelijk verschil in koers. Trump en zijn beweging vertegenwoordigen een terugkeer naar traditionele normen en waarden en een afwijzing van globalistische en progressieve trends. Net als in de Verenigde Staten wint ook in Europa conservatief rechts steeds meer aan kracht, zoals blijkt uit de populariteit van partijen die pleiten voor minder immigratie, minder overheid, meer nationale soevereiniteit en een herwaardering van traditionele waarden.

De EU-bureaucratie weigert echter haar agenda aan te passen. Ze blijft vasthouden aan een federalistische koers, terwijl het maatschappelijk draagvlak daarvoor afbrokkelt. Dit leidt tot interne spanningen, waarbij nationale regeringen zich steeds vaker afzetten tegen Brussel. De grip van de Europese instanties op de situatie begint echter te verzwakken, enerzijds door externe druk van de VS en anderzijds door toenemende weerstand onder de bevolking. De Amerikaanse vicepresident J.D. Vance had dan ook gelijk toen hij zij dat de grootste bedreiging voor Europa van binnenuit komt.

De VS leidt, Europa volgt

De afgelopen weken is het steeds duidelijker geworden: de Verenigde Staten zetten de toon, terwijl Europa in een reactieve modus is geschoten. De mainstream media beginnen nu ook de trend te signaleren waar wij in eerdere analyses en wekelijkse updates al over schreven. Europa moet haar positie heroverwegen en met meer zelfreflectie naar de wereld kijken, wil het internationaal een rol van betekenis blijven spelen.

Het aantal analisten en economen dat inziet dat een nieuw tijdperk is aangebroken neemt toe. Dat is gunstig, omdat het de benodigde veranderingen in de wereld kan doen versnellen. De tijd van een door de EU en globalistische elites gedomineerde wereldorde wankelt, terwijl de VS onder Trump de leiding nemen. Europa staat op een kruispunt: meebewegen met de nieuwe geopolitieke realiteit of doorgaan op een pad dat steeds minder steun geniet binnen en buiten het continent. De komende maanden zullen niet alleen cruciaal zijn voor de toekomst van de trans-Atlantische verhoudingen, maar ook voor de stabiliteit van Europa.

Lees ook:

Dit artikel verscheen op 14 maart 2025 in onze weekupdate op Substack

Heb je interesse en wil je meer weten? Vul onderstaand formulier in om een maand vrijblijvend toegang te krijgen tot onze wekelijkse update op Substack!

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
In welke diensten van Boon & Knopers ben je mogelijk geïnteresseerd?
Naam
Wil je toegang tot Substack?

Deel dit artikel: