Scott Bessent: ‘We moeten wereldhandel weer in balans brengen’

De wereldhandel moet opnieuw in balans worden gebracht en daarvoor moeten bestaande instituties van het Bretton Woods systeem hun koers drastisch herzien. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën, Scott Bessent, deze week in een toespraak voor het Institute of International Finance.

In zijn toespraak legt Bessent de onderliggende visie uit achter het beleid van de Trump-regering, een beleid dat uit veel verschillende hoeken zwaar bekritiseerd werd. In plaats van een geïsoleerd protectionistisch beleid te voeren, presenteert Bessent een alomvattende visie die gericht is op het herstellen van mondiale economische evenwichten. Deze aanpak vereist een pijnlijk maar noodzakelijk aanpassingsproces, waarin importheffingen worden ingezet als strategisch middel, niet als doel op zich.​

Structurele onbalans

Bessent benadrukt dat de huidige wereldwijde economische structuur uit balans is geraakt, met name door langdurige handelsonevenwichtigheden en internationale instellingen die van hun oorspronkelijke mandaten zijn gaan afwijken. Hij stelt dat de Verenigde Staten niet langer de rol van ‘consument van laatste redmiddel’ kunnen blijven vervullen, waarbij ze de overproductie van andere landen absorberen en in dat proces de eigen industrie zien verdwijnen. In plaats daarvan pleit hij voor een herstructurering van het mondiale economische systeem, waarbij alle landen eerlijk bijdragen aan en profiteren van de wereldhandel.​ En dat vereist ook een aanpassing in China, waar de economie moet herbalanceren van export naar het ontwikkelen van binnenlandse vraag.

In tegenstelling tot de gangbare opvatting dat importheffingen puur protectionistisch zijn, positioneert Bessent ze als een middel om deze structurele hervormingen in internationale handelsstromen te stimuleren. Door tarieven in te zetten, wil de Trump-regering landen aanzetten tot het aanpassen van oneerlijke handelspraktijken, zoals valutamanipulatie en subsidies die de markt verstoren. Dit beleid is bedoeld om een gelijk speelveld te creëren en duurzame economische relaties te bevorderen.​

Hervorming van Bretton Woods-instellingen

Bessent uit kritiek op het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank, die volgens hem zijn afgeweken van hun kernmissies. Hij stelt dat deze instellingen zich te veel richten op thema’s zoals klimaatverandering en sociale kwesties, ten koste van hun oorspronkelijke doelen: het bevorderen van macro-economische stabiliteit en ontwikkeling. Bessent merkt op dat er teveel nadruk is gelegd op klimaatdoelstellingen, waardoor veel ontwikkelende landen niet de noodzakelijke investeringen hebben kunnen doen voor een betrouwbare en betaalbare energievoorziening. Bessent roept deze organisaties op om in plaats van duurzaamheid de energiezekerheid centraal te stellen en daarbij geen taboe te leggen op traditionele en bewezen energiebronnen zoals olie, kolen, gas en kernenergie.

Hoewel het beleid van Trump wordt gekenmerkt door de slogan ‘America First’, benadrukt Bessent dat dit niet betekent dat de VS zich willen isoleren. Integendeel, de Trump-regering streeft naar eerlijke en wederkerige samenwerking met andere landen. Bessent stelt dat het doel is om internationale instellingen te hervormen, zodat ze effectiever kunnen bijdragen aan mondiale stabiliteit en welvaart.​ En dat betekent dat ze moeten terugkeren naar de missie waarvoor ze ooit zijn opgericht, vrij van ideologische dogma’s over klimaat en energie.

Conclusie

De toespraak van Scott Bessent onthult een fundamentele en strategische visie van de Trump-regering op het mondiale economische systeem. Door importheffingen te gebruiken als hefboom voor hervormingen en internationale instellingen aan te sporen tot een hernieuwde focus op hun kernmissies, beoogt de regering uiteindelijk een evenwichtiger en eerlijker economisch landschap. Hoewel deze aanpak op korte termijn pijnlijk kan zijn, wordt het gezien als een noodzakelijke stap naar duurzame mondiale economische stabiliteit.​

Zoals we in eerdere analyses op Geotrendlines en in deze weekupdate hebben geschreven zijn de economische maatregelen van de Trump regering niet willekeurig, maar onderdeel van een plan om decennia van scheefgroei te corrigeren. Het is die scheefgroei die gezorgd heeft voor het verdwijnen van industrie uit de VS, het ontstaan van grote overheidsbureaucratie in het Westen en een financialisering van de economie waar vooral de hogere inkomens en de grote multinationals van profiteerden. Een systeem dat toenemende vermogensongelijkheid in de hand heeft gewerkt.

Of de schoktherapie van Trump ook voor de gemiddelde Amerikaan positief zal uitpakken, dat is op korte termijn lastig te zeggen. Het opbouwen van nieuwe industrie en nieuwe logistieke ketens kost immers tijd en geld. Maar als de VS niets doet, dan zal de tweedeling in de Verenigde Staten nog groter worden en de samenleving verder destabiliseren. En dat is uiteindelijk ook niet in het belang van de rest van de wereld, China in het bijzonder.

Lees ook:

Dit artikel verscheen op 25 april 2025 in onze weekupdate op Substack

Heb je interesse en wil je meer weten? Vul onderstaand formulier in om een maand vrijblijvend toegang te krijgen tot onze wekelijkse update op Substack!

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
In welke diensten van Boon & Knopers ben je mogelijk geïnteresseerd?
Naam
Wil je toegang tot Substack?

Deel dit artikel: